Піснею торкнутися серця людини.

Що може бути чарівнішим, ніж прославляти Бога молитвами? Це прославляти Його співом.

Різдво – це прояв надзвичайно великої Божої любові до людей, а період колядок – найкраща можливість прославляти нашого Спасителя. Цього року наш хор Inspiratum мав можливість ділитися радістю народження Ісуса з людьми в Україні, Польщі та Німеччині. Для нас співати – це не просто хобі, а можливість дякувати та прославляти Господа за Його безмірну любов та незліченні дари.

Чи торкнулася пісня серця людини, можна сказати по її реакції. Можливо, це буде неймовірно ніжна посмішка, щирі сльози, або гучні оплески і бажання почути хоча б ще одну колядку. Так з нами трапляється у кожному місті.

Першим нас зустріло містечко Скужец, де нас гостинно приймали Сестри Серцянки. З неймовірним теплом та любов’ю нас приймали не лише сестри, а й люди. Найкращою подякою для нас були їхні обличчя, які випромінювали подив, радість, вдячність, сльози за наш спів та прославу Новонародженого Ісуса. Нас довго не відпускали та гучними оплесками просили ще і ще заспівати декілька колядок. Через такий прояв емоцій, з точністю можемо сказати, що змогли торкнутися глибин душі та сердець людей, допомогли їм сильніше полюбити Бога. Також ми співали для маленьких діточок з дитячого садка, який провадять сестри. Нас попереджали, що вони можуть плакати, коли бачать незнайомих людей, але ніхто не заплакав, і ми були здивовані, що такі маленькі янголятка можуть так радіти та уважно слухати.

По дорозі до Гожова Велькопольського о. Ян Сафінський, який супроводжує нас кожної поїздки та є нашим духовним опікуном, зробив надзвичайний сюрприз – ми заїхали до Санктуарію Матері Божої Ліхенської, який є найбільшим у Польщі та одним із найбільших у світі. Ми були вражені розмірами, красою Базиліки та чарівністю Образу Матері Божої. І, звичайно, не могли не заспівати декілька колядок. Це наша добра традиція – при можливості співати у кожному храмі, в якому буваємо.

Найбільш насиченими були два дні у місті Вольфсбург у Німеччині. Чекали можливості вдруге побувати в цьому місті майже три роки, і вона у нас з’явилась. Співали на Святих Месах та давали концерти для італійської, німецької та польської спільнот. Знаючи стриманість німців, були вражені, як вони уважно та з великим подивом слухали наш спів, як змінювався вираз їхніх обличь, з’являлась посмішка та радість в очах, як виходячи з костелу, було помітно, що їх настрій був піднесений, і в серцях вогник любові до Бога все більше розпалювався. Дякуємо о. Олександру та о. Петру, які нами опікувались, та організували наше перебування у Вольфсбургу.

Фінальним містом нашого туру було м. Кохловіце. Ми не знали, в якому костелі будемо співати, а коли їхали по місту і побачили старовинний та гарний костел на шляху, то в усіх виникло бажання заспівати наш останній концерт саме там, і наше бажання здійснилося. Ми не очікували, що на наш концерт також завітають майже всі актору Театру Франциска з м. Катовіце і разом з ними зможемо заспівати декілька колядок як на українській, так і на польській мові. Велич нашого спільного співу була вражаючою, ми настільки захопилися, що довго не могли розійтися.

Під час кожної поїздки нас приймають дивовижні та добрі люди, частіше за все це люди, які бачать нас вперше, і почувши нас, не хочуть відпускати і з нетерпінням чекають, коли ми завітаємо знову. Більшість людей любить слухати музику, яка надихає, створює відповідні емоції, змушує над чимось замислитись, і ми щиро хочемо, щоб через наш спів-молитву люди все більше любили та прославляли Творця, адже це так прекрасно і так просто.

Ми дякуємо нашій любій с. Людмилі Саганівській CSM за те, що вона завжди знаходить таких добрих людей, які нас приймають, за те, що її вірші у поєднанні з неповторною музикою нашого композитора Віталія Казнодія стають піснями і ці пісні залишаються не тільки у нашому колі, а й долають тисячі кілометрів і лунають у різних куточках світу. Також дякуємо Віталію за те, що саме він створив наш колектив і дав можливість прославляти Господа чудовими піснями. Дякуємо нашому диригенту Світлані Казнодій за її труд та вміння створити з наших таких різних, але прекрасних голосів чудовий спів. Велика подяка нашому о. Яну Сафінському та Валерію Фучило за те, що можемо безпечно долати тисячі кілометрів, аби піднімати дух віри та розпалювати вогонь любові. Дякуємо нашому настоятелю о. Станіславу Інжиєвському за допомогу, молитву та благословення. Дякуємо всім людям, які нас приймають та допомагають у поїздках, дякуємо за кожну молитву та добрі слова.

З вдячністю та безмірною любов’ю до Бога та людей.

Людмила Лєбєдєва
Більше фото в галереї.